Φάρμακα: Eφαρμογή στα κινητά για τις ελλείψεις

Συντάκτης: Χωρίς σχόλια Μοιραστείτε το:

Το υπ. Υγείας θα αποτυπώσει ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέχρι την τελική κατανάλωση.

Mέσω της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ένα μεγάλο βήμα για τον περιορισμό του φαινομένου των ελλείψεων φαρμάκων και την ταλαιπωρία των πολιτών, ενόψει του φετινού χειμώνα.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εγκρίθηκε «αίτημα για την προμήθεια παροχής υπηρεσιών από φορέα που κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, για τη διερεύνηση και αποτύπωση της ροής τροφοδοσίας των φαρμάκων από την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και την επεξεργασία όλων των πληροφοριών από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν και συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, για τον έλεγχο των ελλείψεων των φαρμάκων που κατά περιόδους εμφανίζονται στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας».

Η εν λόγω εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο των ελλείψεων φαρμάκων που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά και την άμεση ανάγκη για ταχεία διερεύνηση και αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου.
Ειδικότερα οι υπηρεσίες οι οποίες ανατίθενται σε γνωστή εταιρεία πληροφορικής που πρέπει να παραδώσει το έργο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα συνδράμουν στα παρακάτω:

•Συμμετοχή στις συναντήσεις της επιφορτισμένης με αυτό το αντικείμενο επιτροπής του υπουργείου Υγείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τροφοδοσίας φαρμάκου της αγοράς, όπως ενδεικτικά ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακευτικές Εταιρείες/Κατόχους Αδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), εκπροσώπους ιδιωτικών φαρμακείων και εταιριών που τους υποστηρίζουν πληροφορικά κ.λπ. 
•Καταγραφή της ροής τροφοδοσίας του φαρμάκου από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες/ΚΑΚ μέχρι την κατανάλωση στον τελικό χρήστη, καθώς και των εμπλεκόμενων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία 
•Καταγραφή δράσεων και δυνατοτήτων προβλεψιμότητας ελλείψεων αναντικατάστατων φαρμάκων για τον ασθενή. 
•Συμβουλευτικές υπηρεσίες με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος που θα προσδιορίζει το απόθεμα του φαρμάκου στα διάφορα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τη συγκέντρωση δεδομένων από τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα, και την ανάπτυξη σχετικών «συνδέσμων» με τα υπάρχοντα συστήματα.

Νέα εφαρμογή σε κινητά

Πέρα όμως από την παραπάνω διαδικασία η οποία αφορά σε εσωτερική δραστηριότητα του υπουργείου Υγείας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημιουργία ενός σημαντικού εργαλείου για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα ανέφερε μιλώντας για το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων: «…Να μπορούμε μέσα από μια εφαρμογή – ένα app – στο κινητό μας τηλέφωνο να βλέπουμε αν υπάρχει το φάρμακο που μας γράφει ο γιατρός, έτσι ώστε να μην τρέχουμε στα φαρμακεία. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα το έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη».

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική γλιτώνοντας τους πολίτες από τη μεγάλη ταλαιπωρία αναζήτησης αλλά και προσδιορίζοντας τις πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων. 

Πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ο Αστέρας Τρίπολης συμμετέχει σε εκδήλωση του Συλλόγου ΑμεΑ Τρίπολη

Επόμενο άρθρο

ΠΑΟ ακόμα πιο…γερά στα τμήματα ΑμεΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

avatar